Produkcja musztardy kietrz

Fakty tyczące się musztardy, o których nie miałeś pojęcia

Musztarda przywędrowała do nas z Ameryki, w której już na początku XX w. stała się ona nieodzownym składnikiem hot – doga.  Natomiast historia i fabrykacja musztardy zapoczątkowała się sporo dawniej, aniżeli mogłoby się to wydawać.  Oto parę faktów, których z pewnością nie widziałeś o musztardzie:
Na początek: Nasiona, z których odbywa się wytwórczość musztardy wywodzą się z rośliny o nazwie Musztardowiec.  Zarówno jej nasiona, jak i liście są ogromnie aromatyczne. Nasiona musztardowca nazywane są inaczej gorczyca sarepską, z której uzyskiwana jest dobrze wszystkim znana musztarda sarepska
Brokuł to niezbyt odległy kuzyn musztardowca
Gorczyca jest bliskim krewniakiem z zupełnie niepodobnymi do siebie warzywami jak  brokuły, kalafior, rzepa oraz kapusta.
Antyczni Grecy i Rzymianie używali jej jako coś więcej niż jedynie przyprawa. Pitagoras wykazał, że opatrunek z gorczycy jest znakomitym lekarstwem na ugryzienia skorpionów, Hipokrates użytkował pastę musztardową jako medykament kojący ból.


Możliwość komentowania jest wyłączona.

sitemap